Geschiedenis

Als we terugkijken kunnen we stellen, dat voor het eerst gesproken werd over virtual reality in 1901 ‘A boy with a pair of spectacles that allow him to see superimposed images on people’s foreheads.’ uit het boek ‘The Master Key’ van L. Frank Baum dat men kent van The Wizard of Oz.
Het verhaal gaat over de avonturen van een 15-jarige jongeman die experimenteert met elektriciteit en per ongeluk ‘The Master Key of Electricity’ aanraakt. Zo gezegd, de eerste vermelding. Hierna komt AR nog verscheidende keer terug in tal van boeken en films.

In 1968 wordt de eerste daadwerkelijke stap gezet in het verwezenlijken van AR, zo weet de Harvard professor en computer wetenschapper Ivan Sutherland samen met student Bob Sproull het ‘Sword of Damocles’ te ontwikkelen. Het eerste scherm verwerkt in een headset van waaruit de eerste AR experience ontstond. Het scherm was zo zwaar, dat het nodig was deze aan het plafond te hangen; dat was ook één van de redenen waar zijn naam vandaan kwam, een indrukwekkende verschijning. Daarbij was het natuurlijk een vrij primitieve ervaring in termen van realisme, interface en graphics. Doordat de scheiding tussen AR & VR nog niet geheel duidelijk was en vanwege de beperkte capaciteiten, wordt gesteld dat beide zijn technische geboorte vonden in deze gebeurtenis

Vanaf dat punt zijn de ontwikkelingen hard gegaan, maar dat we pas sinds kort te maken hebben met een grote sprong in de mogelijkheden en hoogwaardige toepassing, heeft alles te maken met de ontzettend grote ontwikkelingen in digitalisering en computertechnologie. We bezitten nu de technieken die op grote schaal de enorme rekenkracht die AR met zich mee brengt kunnen verwerken. Dit heeft alles te maken met ‘Moore’s Law’ (1965) die doelt op de ontwikkeling van de computerchip met betrekking op de capaciteit en grote die ieder 1,5 jaar exponentiel doet stijgen. En deze lijkt vandaag de dag zelfs nog niet volledig gestopt. De telefoon die wij nu in onze handen hebben, hadden wij onszelf niet kunnen voorstellen zo’n 30 jaar geleden. Zelfs wat dit toen zou kosten even buiten beschouwing gelaten.  – Een waarde van 1 miljoen dollar volgens Peter H. Diamandis & Steven Kotler, uit Abundance 2012 –

Wil je meer weten van AR? Lees het gehele artikel AR: Augmented Reality