Toekomst

Het doel van AR (Augmented Reality) kunnen we volgens het Department of Information Technology van de Universiteit uit Jeddah, Saudi Arabië ook wel vertalen naar de simpele definitie:

‘Taken eenvoudiger maken door het toevoegen van virtuele informatie aan de echte omgeving. Een ander doel is het vergroten van inzichten in de communicatie met de echte omgeving’.

Met AR kunnen we dus niet alleen digitale objecten in de omgeving plaatsen, maar ook digitale informatie toevoegen aan de echte wereld. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Augmented Reality heel veel te bieden heeft en dat zien we ook om ons heen gebeuren. Meer en meer ideeën worden er gegenereerd door enthousiastelingen, bedrijven en educatie om processen te optimaliseren.


Ondanks het feit dat de mobiele telefoons bij het grote publiek inmiddels genoeg rekenkracht bevatten, zijn de mogelijkheden inmiddels groter dan we eigenlijk nu nog op echt grote schaal zien.
Hoe komt dat? Een interessant gegeven is, dat de arbeidsintensiteit van het ontwikkelen van AR nogal groot is met daarbij het gegeven dat er in verhouding nog niet veel ontwikkelaars zijn die het ontwikkelen volledig machtig zijn. De oplossingen die gecreëerd worden, dienen daarbij ook nog eens goed doordacht te zijn, willen ze van toegevoegde waarde zijn. Het is daarom ook goed dat er veel geëxperimenteerd wordt en er in online communities een grote bereidwilligheid is om de kennis met elkaar te delen. De software programma’s zoals bijvoorbeeld Unity3D, hebben bijna maandelijkse updates en maken het voor AR developers steeds gemakkelijker en efficiënter om te werk kunnen gaan. Op een gegeven moment ontstaat er een punt dat er genoeg kennis en een optimale infrastructuur is gecreëerd (denk aan telefoons, AR brillen, headsets, software) om de toepassingen op grote schaal uit te kunnen rollen.
Maar de toepassingen zijn vaak zo specifiek (denk er aan dat elk gebouw anders is), elk bedrijf heeft zijn eigen processen en niet elke branche heeft dezelfde wensen. Dit maakt dat er over het algemeen veel AR developers nodig zijn om in te kunnen spelen op al deze uiteenlopende wensen om AR daadwerkelijk van toegevoegde waarde te kunnen laten zijn. Maar er wordt verwacht door vele wetenschappers, futurologen en trendwatchers dat dit niet meer lang zal gaan duren.

Wil je meer weten van AR? Lees het gehele artikel AR: Augmented Reality